L. Simon László
honlapja

L. Simon László portré

© L. Simon László
országgyűlési képviselő
postacím: 1054 Budapest, Széchenyi rakpart 19.
e-mail: sxs@sxs.hu
blog: http://lsimon.blog.hu/

L. Simon László
író, szerkesztő, kulturális szakértő

Székesfehérváron született 1972-ben, szülei agrármérnökök, gyermekkorát a Velencei-tó környékén töltötte.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett (1990), majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanárképző Főiskolai Karán magyar–történelem szakos tanári oklevelet (1996), az ELTE Bölcsészettudományi Karán pedig magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett (1998). Ugyancsak az ELTE-n PhD-ösztöndíjas volt. Később felsőfokú kulturális menedzseri képesítést is szerzett, illetve a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán szőlész-borásznak tanult.

1998–2004 között az általa is alapított Fiatal Írók Szövetsége elnöke, 2004–2010 között a Magyar Írószövetség titkára.

Több mint másfél évtizedes szerkesztői gyakorlattal rendelkezik: a Magyar Műhely, a Kortárs, a Kommentár című folyóiratok szerkesztője, 2007-ig a Szépirodalmi Figyelő című folyóirat főszerkesztője volt. Rendszeresen publikál esszéket, tanulmányokat és szépirodalmi írásokat folyóiratokban, heti- és napilapokban. Két tudományos könyvsorozat sorozatszerkesztője. 2005-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó oktatója. Eddig tizenhárom könyve jelent meg. Irodalmi munkásságáért 2007-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

A Fejér Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke 2006 és 2010 között, 2009–2010 között a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja. A 2010-es választáson a Fejér megyei 4. számú egyéni képviselői körzetben már az első fordulóban országgyűlési képviselővé választják, azóta a Fidesz képviselője, frakcióvezető-helyettese. 2010 és 2012 között, illetve 2013 februárjától az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának az elnöke, 2011–2012 között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, 2012-től az NKA alelnöke. 2012 júniusától 2013 februárjáig az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

2013 októberében a Budai Várnegyed, a Fertődi Esterházy-kastély és a Kúria Megújításáért felelős kormánybiztosnak nevezték ki. A 2014. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot, majd a harmadik Orbán-kormány megalakulása után a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes lett.

2015. novemberétől a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára.

Nős, feleségével együtt nevelik négy gyermeküket. Jelenleg is Gárdonyban él, ahol az édesapjától örökölt pincészetet és kertészeti vállalkozást irányítja.

Lokálpatriótaként számos helyi szervezetben vállal szerepet, többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetében, a Velencei-tavi Vízisport Szövetségben, a velencei Szent Benedictus Borlovagrendben, a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesületben, valamint a Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesületében.